4 måter å jobbe med dine begrensende tanker på!

4 måter å jobbe med dine begrensende tanker på!

4 måter å jobbe med dine begrensende tanker på

En begrensende tanke er en tanke du tenker ofte, og som har blitt en «autopilot» i tankelivet ditt. Tanken har du tenkt så mange ganger at du tror den er din, og du har ikke satt spørsmålstegn ved den. Men den begrenser deg i hva du selv tror at du kan gjøre, kan ha, eller være. Ikke før du setter deg ned og lytter til dine begrensende tanker, finner ut hvilken «plate du spiller i hodet», og sjekker ut sannhetsgehalten, ser etter motstridende bevis, vurderer logikken og analyser din egen måte å tenke på,- kan du kvitte deg med den. Her har du noen stikkord for å hjelpe deg med å jobbe med dine begrensende tanker.

 

  1. Sjekk ut sannhetsgehalten i tanken. Er den sann? Se etter bevis for at det du tror faktisk er sant eller ei. Ofte kan vi forestille oss at en tanke som ofte dukker opp i hodet vårt er sann. For eksempel «jeg er for lat til å trene», «jeg er alltid uheldig» eller «jeg klarer aldri å slanke meg» «alle andre er flinkere enn meg til å stå på ski, spille sjakk» osv.
  2. Se etter motstridende bevis. Let etter bevis for det motsatte. For eksempel «er der ganger hvor jeg har klart å trene jevnlig?
  3. Vurder logikken i din begrensende tanke med spørsmål som: «Hva gjorde jeg da jeg faktisk trente jevnlig eller gikk ned i vekt»? «Har jeg faktisk gitt meg selv en sjanse til å lære å bli bedre å stå på ski, spille sjakk osv?»
  4. Tenker du i ekstremer? Bruker du ord som «alltid», «aldri», «må», «hver gang» osv.? Bytt ut disse ordene med mer nyanserte ord som «av og til» i steden for «aldri» eller «alltid», «har lyst til» i steden for «må» osv. Kjenn etter hvordan bare et slikt  bytte av ord får deg til å føle deg bedre, og gir deg vilje til å prøve litt til. Lykke til!

 

Merethe Drønnen, Ph.D.